Nerez alebo kamenina sú dva najčastejšie materiály, s ktorými sa môžeme stretnúť pri výbere kuchynského drezu. Hneď na začiatku je potrebné podotknúť, že oba materiály disponujú výhodami i nevýhodami. Je len na vás, ktorý materiál sa napokon stane vašou voľbou. V dnešnom článku sme sa zamerali na výhody a nevýhody oboch materiálov, ktorých znalosť vás pri rozhodovaní posunie vpred.
Nerezový drez – spoľahlivá voľba do každej kuchyne
Predstavuje klasiku, ktorou rozhodne nemôžete nič pokaziť. Medzi jeho výhody patrí fakt, že nerezová oceľ, z ktorej je nerezový drez vyrobený, disponuje schopnosťou automatickej regenerácie. Znamená to, že pri akomkoľvek poškodení dôjde kvôli kyslíku k vytvoreniu samostatnej ochrannej vrstvy. To je tiež dôvod, prečo nerezový drez nepotrebuje ďalšiu ochranu proti hrdzaveniu. Okrem toho je nerezový drez odolný i pri vysokých teplotách (to je tiež dôvod, prečo mu dávajú prednosť i kuchári v profesionálnych kuchyniach). Nerezový drez je i veľmi jednoduché udržiavať stále hygienicky čistý.
Nerezový drez má však i svoje nevýhody, medzi ktoré patrí usádzanie vodného kameňa alebo výskyt jemných škrabancov na jeho povrchu. Tieto javy je však možné minimalizovať použitím správnych čistiacich prostriedkov.
Kameninový drez – štýlová záležitosť pre náročných
Vo väčšine prípadov sú vytvorené z granitu, ktorý vyniká mimoriadnou odolnosťou i jednoduchou údržbou. Je takmer nemožné rozbiť ho alebo poškriabať. Tak ako i v prípade nerezového drezu, i kameninový drez je možné jednoducho udržať hygienicky čistý.
Pozor si však treba dať pri manipulácii s hrncami, pretože kameninový drezy sú mimoriadne náchylné na tvorbu škvŕn (je však možné odstrániť ich špeciálnymi prostriedkami). Pri starostlivosti o kameninový drez je potrebné myslieť i na pravidelné odstraňovanie vápenatých solí, ktoré sa na povrchu usadzujú.
Nerez i kamenina si rozhodne nájdu svojich fanúšikov. Kameninové drezy sú dostupné v širokej škále rôznych farieb. Po čase však môže byť náročné zladiť navzájom rôzne kameninové prvky v kuchyni.